Inspiratie

"Authenticiteit in leiderschap is essentieel" - Mark Jenster

Inspiratie

"Authenticiteit in leiderschap is essentieel" - Mark Jenster

next arrow
previous arrow
Mark Jenster, General Manager van Securelink Nederland B.V.

Mark Jenster over Inspireren & Laten Uitblinken

Hoe inspireer je je managementteam en hoe kun je iedereen laten uitblinken op zowel persoonlijk niveau als vakinhoudelijk? Deze vraag staat centraal tijdens de Business Benchmark Meeting Inspireren & Laten Uitblinken van de EFBQ. CEO’s delen tijdens deze bijeenkomst hun kennis en ervaringen met elkaar. Op de bijeenkomst van 12 september jongstleden inspireerde Mark Jenster, General Manager van Securelink Nederland B.V., de andere aanwezigen met een bevlogen verhaal over leiderschap. Claudia Verbree, Business Benchmark Manager van de EFBQ stelde hem aanvullende vragen over hoe hij zijn team dagelijks weet te inspireren.

Wat betekent leiderschap voor jou? Leiderschap is richting geven. Ik heb geleerd dat we allemaal gelijk zijn, maar niet hetzelfde. Het gaat om respect en elkaar de ruimte bieden om te zijn wie we willen zijn. Ik geloof in een platte organisatie, maar daarnaast ben ik wel van mening dat mensen sturing nodig hebben en behoefte aan duidelijkheid. Iedereen mag binnen onze organisatie meedenken over strategische keuzes, maar niet beslissen. Daar ben ik heel helder in.

Hoe kun je volgens jou mensen laten uitblinken? Ik wil graag dat mensen zich ontwikkelen. Daarbij gaat het erom dat je mensen in hun kracht zet. Dat je ze de kans geeft te excelleren binnen hun vakgebied. Dit doe ik door erachter te komen wat mensen drijft, waar krijgen ze energie van? Wat is jouw toegevoegde waarde? Voor jezelf, maar ook voor je team en onze klanten.

Tijdens de Business Benchmark Meeting vertel je over de link tussen je ervaringen in het leger, je missie in Irak en je huidige leiderschapsstijl. Welke elementen komen overeen? Het denken als team, de energie, richting geven en kameraadschap. Deze basisprincipes uit mijn legertijd zijn nu nog steeds actueel in mijn dagelijkse leidinggeven. In het leger is het een basisvoorwaarde dat je goed voor je mensen zorgt en dan voor jezelf. Je motiveert je mensen door zelf het goede voorbeeld te geven. In het leger kon dat betekenen dat je als eerste de stormbaan trotseerde. Nu heeft dat een hele andere lading door mensen een veilig gevoel te geven bijvoorbeeld.

Securelink Nederland hanteert voor dit jaar het thema ‘Better Together’. Hoe vertaal je dit door naar je interne organisatie? Onze teams kiezen ieder jaar een ander thema. Vorig jaar hebben we ervoor gekozen elkaar beter te leren kennen en te focussen op cultuur. Dit jaar ligt de nadruk op beter samenwerken. Bij de kick-off van het thema ‘Better Together’ liet ik een foto zien van mijn uitzending in Irak. Ons team daar was net voor de eerste keer beschoten. Direct daarna werd een foto van ons gemaakt. We staan er allemaal lachend op. Waarom? We hadden maandenlang samen getraind en daardoor zo veel vertrouwen in ons team dat angst geen hoofdrol hoefde te spelen. Je bent als team namelijk net zo sterk als je zwakste schakel.

Hoe ziet jouw dagelijks leiding geven eruit? Mijn doel is om minimaal 50% van mijn tijd te besteden aan coachen en sturen. Ik geloof sterk in management by walking around. Iedere dag maak ik een ronde binnen het bedrijf om met verschillende mensen van verschillende afdelingen bij te praten. Op die manier hoor ik wat er speelt in alle lagen van de organisatie. Als managementteam zijn we actief bezig om als team te ontwikkelen. Hier werken we wekelijks aan. Ik besteed bovendien bewust tijd en aandacht aan alle teamleiders en iedere vier weken aan de OR.

Welk advies wil je meegeven aan gelijkgestemden? Authenticiteit in leiderschap is essentieel. In mijn optiek heb je twee soorten leiders: de geboren leiders en de managers. Als je weet wat je vertrekpunt is, weet je ook waarin je moet investeren. Ik manage groei en haal daar enorm veel positieve energie uit. Ik pas als leider daarom beter in een groeirol en zou niet snel instappen in een vastomlijnde organisatie.

Wat voor inspiratie heb je zelf gehaald uit de EFBQ Benchmark Meeting Inspireren & Laten Uitblinken? Ik ben een fan van de EFBQ. Bij iedere aanwezige CEO hoor ik wel twee of drie dingen die ik ook zou willen invoeren. Dat kunnen hele kleine, maar ook grotere overwegingen zijn. Tijdens deze laatste bijeenkomst vertelde een bedrijf over wandelen met het managementteam. Een andere manier van samenkomen. Een heel simpel, maar effectief voorbeeld wat direct toepasbaar is.

Meer informatie over de Business Benchmark Meeting Inspireren & Laten Uitblinken? Kijk in de agenda voor de eerstvolgende datum of neem direct contact op.

EFBQ

De business benchmark inspireert om individueel en als team uit te blinken.
Lees meer

Dé benchmark

Business kwalificatie betekent de juiste dingen doen met focus op waarde creatie voor de organisatie. Lees meer

Quickscan

Ontwikkelt en borgt u uw onderscheidend ondernemerschap voldoende? Neem contact op of vul de quickscan in.